CASA MEMORIALA GEORGE POP DIN BASESTI

Casa Memoriala George Pop de Basesti a fost inaugurata la data de 1 februarie 1976, in comuna Basesti din judetul Maramures.

Casa a fost construita intre anii 1885-1890 si prezinta exponate ce recompun viata si activitatea lui George Pop de Basesti, om politic ce a luptat pentru unirea nationala a romanilor, presedintele Marii Adunari de la Alba Iulia.

Casa de la Basesti a reprezentat timp de trei decenii punctul de referinta si de intalnire al unor mari personalitati transilvanene: dr. Vasile Lucaciu,l Vasile Goldis, Ion Ratiu si Theodor Mihali.

A fost locuita pana in anul 1940 de fiica lui George Pop, Elena Pop Longin, impreuna cu sotul ei, Francisc Hossu Login.

Casa Memoriala cuprinde exponate valoroase, precum: documente de familie, fotografii si obiecte personale ce redau viata importantului om politic.

George Pop a facut parte din delegatia “celor 300”, formata in urma Memorandului de la Viena, “Memorandul Romanilor din Transilvania si Ungaria”, urmand sa fie condamnat alaturi de alti conducatori ai Partidului National Roman.

George Pop a sustinut cauza drepturilor nationale ale romanilor din Transilvania, iar in data de 14 decembrie 1918 a fost ales presedinte al Marii Adunari de la Alba Iulia, subliniid in cuvantul de deschidere “realizarea marelui vis al lui Mihai Viteazul unirea tuturor celor de o limba si de o lege, Intr-un singur si nedespartit stat numit Romania”

Vezi si ...